Wuppertal

Facebooktwitterpinterestlinkedininstagrammail

Wuppertal ligt in de heuvelachtige regio “Bergische Land” in de provincie Noordrijn-Westfalen. Ik ben eigenlijk altijd alleen maar met de trein door Wuppertal gereden. In augustus 2016 was het eindelijk zover en ik die stad zou gaan bezoeken. Ik was heel benieuwd…

Schwebebahn Zweefbaan in Wuppertal

Wat is er zo speciaal aan Wuppertal? Waarschijnlijk denkt iedereen gelijk aan de “Schwebebahn” (de zweefbaan). Maar er is natuurlijk zeker nog meer 🙂 Het centrum van het Bergische Land (Bergse Land) heeft ongeveer 500 trappen vanwege het hoogteverschil van 250 m (het hoogste punt van 351 m) – zeker interessant voor Nederlanders en voor mij die ook op het platte land woont. Wuppertal bestaat uit 6 voormalige steden dus kan men niet van één centrum spreken. Het centraal station ligt b.v. in Elberfeld, waar ik ook gelogeerd heb, maar Barmen is eigenlijk het zakencentrum.

Treppen trappen in Wuppertal

Special Sightseeing door Wuppertal: Kaiserwagen & Oldtimerbus

Als jij Wuppertal op een bijzondere manier wilt ontdekken neem je de “Kaiserwagen” (keizerwagen) af de Oldtimerbus! Deze zweefbaan is al meer dan 100 jaar het belangrijkste vervoermiddel. Er bestaat ook nog een historische versie van de zweefbaan genoemd  “Kaiserwagen”.

Kaiserwagenfahrt in Wuppertal

Kaffeeklatsch op de keizerwagen in Wuppertal

In deze zwevende mooie kamer zweefden in 1900 Kaiser Wilhelm II en zijn echtgenote Auguste Viktoria al over het dal van de Wupper. De Kaiserwagen-rit duurt ongeveer 65 minuten, begint en eindige steeds in Vohwinkel. Tijdens deze rit krijg jij een gewone Duitse “Kaffeeklatsch” met koffie, chocolademelk en koeken mee. Vrouwelijke en mannelijke stadsgidsen in historisch kostuum geven een interessant kijkje in de geschiedenis van Wuppertal.

tijdens de Kaiserwagenfahrt in Wuppertal
startpunt: het zweefbaan station Vohwinkel
vertrektijd: 11.00/13.00/15.00/17.00/19.00 uur (vooral in het weekend, vanaf zomer 2019 weer)
duur: ongeveer 65 min
prijs: 25,50 € voor volwassene & 16,50 € voor kinderen t/m 12 jaar
meer informatie: www.wuppertal.de/vv/produkte/wmg/Kaiserwagen (in het Duits)

Oldtimerbustour in Wuppertal

De “Oldtimerbus” vertrekt vanaf het Engelshuis/Engelshaus iedere zaterdag (april t/m oktober) om 14.00 uur. Met de ouderwets bus uit de 70er jaren gaat men 90 minuten door alle stadsdelen van Wuppertal (b.v. Luisenviertel & Zooviertel). De stadsgids geeft veel informatie over de stad. De rondrit is een goed begin om een indruk van Wuppertal te krijgen zodra je later nog een paar nadere kijkjes kunt gaan nemen.

Luisenviertel in Wuppertal

Bahnhof im Zooviertel in Wuppertal

startpunt: vanaf het busstation “Historisches Zentrum/Engelshaus”
vertrektijd: 14.00 uur iedere zaterdag tussen april en oktober
duur: 90 min
prijs: 14,50 € voor volwassene & 7 € voor kinderen
meer informatie: www.wuppertal.de/tourismus-freizeit/touristinformationen/rundfahrt (in het Duits)

Velotaxi op de Nordbahntrasse in Wuppertal

Fietsen op de Nordbahntrasse in Wuppertal

Natuurlijk kun jij ook door Wuppertal fietsen, maar door het hoogteverschil is het best pittig zonder E-Bike 😉 Of laat je vervoeren in een velotaxi – een beetje zoals een TukTuk in Azië! Ik heb een rondje op de Nordbahntrasse gereden en het was heel leuk.

Velotaxi op de Nordbahntrasse in Wuppertal

De Nordbahntrasse is een voormalige treintrajet van Dusseldorf naar Dortmund waar in 1999 de laatste trein heeft gereden. 20 km ten Noorden van Wuppertal liggen 7 tunnels (de langste is 722 m) en 4 grote viaducten. Eind 2014 is de verbinding geopend die voor 100.000 inwoners de mogelijkheid geeft zonder auto makkelijk „boven de stad“ te reizen.

uitkijk van de Nordbahntrasse in Wuppertal

vertrektijd: tussen 10.00 & 20.00 uur vanaf april t/m oktober
meer informatie: velotal.de/velotaxi-fahren (alleen in het Duits)

Hardtanlagen in Wuppertal

Wandelen door de Hardt van Wuppertal

De „Hardt-Anlagen“ (ook Hardt genoemd) is een groot park op de Hardtberg tussen Elberfeld en Barmen. De Hardt is een van de oudste stadsparken in Duitsland en maakt deel van Tuinen & Tuinkunst tussen de Rijn en Maas. Een belankrijk deel is de 2,5 ha grote Hortus Botanicus met ongeveer 4.000 planten en de toren “Elisenturm”. Tijdens de Regionale 2006 zijn 3 plantenkassen opgericht die gratis toegankelijk zijn.

Hortus Botanicus in Wuppertal

Eliisenturm in Wuppertal

Op de “Elisenhöhe” stond ooit een windmolen. Op dit fundament werd in 1838 de Elisenturm gebouwd. Dagelijks kun je een mooi kijkje nemen over Elberfeld en het is overigens ook een uitstekende trouwlocatie… en de trap lijkt wel erg veel op een Nederlandse trap 😉

uitkijk vanuit de Elisenturm in Wuppertal
Standesamt trouwlocatie Elisenturm in Wuppertal

die Treppe im Elisenturm

Vienna House Easy Wuppertal

Vienna House Easy Wuppertal

Het Vienna House Easy Wuppertal ligt slechts 300 m van het centraal station. Op dit moment wordt het 4 sterren hotel met 130 kamers verbouwd en de opening is in februari 2017 gepland. Ik kon al een kijkje nemen en op één van de nieuwe kamers logeren.

Easy Room im Vienna House Easy Wuppertal

Easy Room im Vienna House Easy Wuppertal

Vienna House Easy Wuppertal
Auf dem Johannisberg 1
42103 Wuppertal
www.viennahouse.com/nl/easy-wuppertal

Disclaimer: Ik word door De Bergische Drie en van de Vienna House Easy Wuppertal uitnodigd. Op het artikel staat wel mijn eigen mening.

2 Gedanken zu “Wuppertal

Schreibe einen Kommentar

* Zustimmung zur Datenspeicherung laut DSGVO

*

Ich stimme zu.